Anar al mòdul «El Cas dels catalans» Anar al mòdul «Tots a Westminster» Anar al mòdul «Tothom a Escòcia» Anar al mòdul «Tothom a Àustria» Anar al mòdul «Tothom a Dinamarca» Anar al mòdul «Documentals» Anar al mòdul «Tothom a Irlanda» Anar al mòdul «Llibres»
 Divendres 19 d'abril de 2024
CA EN  
Tothom a Dinamarca
Prémer per veure el menú o directament als LEDs de dalt
Ja som 14.458 seguidors. Adheriu-vos-hi!
 

Visita al Parlament danès el dia 12 de novembre de 2015

Video per deferencia d'En Jordi Guimet

El dijous dia 12 de novembre a les cinc de la tarda l’expedició catalana va ser rebuda al Parlament danès pel diputat Nicolaj Villumsen en nom dels diputats de la coalició roja-verda que van presentar la proposta de resolució. Per part d’Agustí Soler, coordinador de la campanya d’El cas dels catalans se’ls va fer el lliurament del Manifest d’agraïment en versió danesa i catalana. Josep Boladeras, vice-president de l’Associació Francesc de Castellví, féu el lliurament d’un llapis USB amb les 20.000 adhesions corresponents. També se’ls féu donació d’una bandera estelada participant a la darrera Diada així com d’un document especial (un exemplar de paper de carta original que l’onze de setembre del 1938 el govern de la Generalitat va enviar als soldats catalans del front de l’Ebre per poder escriure a llurs famílies) com a element simbòlic i històric i en atenció a que el diputat danès va ser present a la Diada, a la Meridiana.

Jaume Manuel Oronich, president del Moviment Civil Onze de Setembre, féu una intervenció que reflectia l’esperit d’aquell acte i el sentiment dels assistents així com el de tots els signants del manifest. D’una altra banda, Jaume Palmés i Maria Josep Vives, d’Òmnium Cultural, feren donació d’uns DVD del Concert per la llibertat celebrat l’any passat a l’estadi de Montjuïc i Antoni Castellví, del Memorial 1714, féu lliurament d’un parell d’ampolles de vi del Priorat com a element representatiu dels productes de la terra. També participaren membres de l’ANC de Dinamarca. Toni Segovia, president de l’ANC de Dinamarca, féu una exposició de la seva tasca al mateix temps que féu d’intèrpret. L’acte acabà amb l’himne nacional català El cant dels segadors.

En acabada la recepció es féu una acurada visita al Parlament danès, a les diverses instal·lacions i al saló de sessions on el diputat Villumsen féu una acurada explicació del funcionament i del treball parlamentari dels diferents grups polítics amb representació a la cambra.

A continuació, a l’Admiral Hotel, tingué lloc una reunió amb varis membres de l’ANC de Dinamarca, agrupació que compta amb més de 150 associats. Tot debatent el moment polític actual català amb la conseqüent preocupació per la situació creada després de les eleccions catalanes del 27 de setembre i debatent al mateix temps el paper de l’ANC en aquests moments. La reunió acabà amb la participació en un sopar al mateix hotel amb tots els membres de l’expedició catalana tot conjurant-se a continuar treballant sense defallir cadascú des del seu lloc, Catalunya o Dinamarca.

Benvolgut i il·lustre diputat Nikolaj Villumsen. En el vostre parlament de benvinguda, entre altres coses, ens heu dit que en el tema del dret a decidir el govern espanyol te idees controvertides; ja entenc que la cortesia parlamentària us ho fa dir d’aquesta manera; aquesta controvèrsia al nostre entendre es tradueix en un NO i NO clar i rotund.

Vull en primer lloc saludar solemnement al representant de la societat lliure de Dinamarca.

El vostre preciós himne canta la bellesa de la vostra nació. Jo hi afegeixo, lliure i protegida pel vostre propi estat i les vostres pròpies lleis. Nosaltres, els catalans, també i només, aspirem a poder viure en aquestes mateixes condicions.

El vostre meravellós himne parla de “descansant del conflicte”. Jo el suposo un conflicte antic i superat.

El nostre conflicte polític com a mínim fa 300 anys que és viu i present en les nostres vides.

El vostre bonic himne constata que “La vostra llengua és forta i suau”. Nosaltres també la volem forta i sense els perills que ara ens l’amenacen dia rere dia.

El vostre emocionant himne deixa clar que “El vostre coratge no és mort”. El nostre coratge tampoc no ho serà mai fins a la llibertat de la nostra nació més que mil·lenària.

Ens commou i ens agrada profundament el vostre himne i voldríem poder aplicar-nos-el. El nostre himne, Els Segadors, encara necessita parlar de lluita i voldríem deixar de parlar-ne. Desitgem poder també i finalment ”Descansar del conflicte”.

El nostre més que mil·lenari país està sotmès a les accions anorreadores d’un altre poble amb el que gairebé no hi tenim res a veure en molts aspectes i sobre tot pel que fa a la nostra llengua agredida cada dia, a la nostra cultura tapada, a la nostra historia tergiversada, als nostres costums ignorats, amb les nostres tradicions perseguides i amb la nostra economia arruïnada, puix cada any ens priven -oficialment reconegut- com a mínim del 8% del nostre PIB. Tenim proves i evidències que en realitat és molt més.

Segons va dir el gran músic Pau Casals l’any 1971 a l’ONU varem ser la primera democràcia del món, molts anys abans que l’anglesa, i la nació més gran del mon afegí, i tot això entre molts altres fets i consideracions ens empeny a voler ser independents i lliures per tal de poder fer les coses a la nostra manera com va ser fa molts segles.

Pel que fa als recursos estem actualment per sota comparativament dels vostres i estem convençuts que podrem ser similars no més disposant dels nostres propis recursos.

Per tot aixó i molt més volem tenir el nostre propi estat puix és l’única manera de poder ser respectats en tot allò que he citat i molt mes, l’única manera!

El nostre assassinat President, el M.H. Lluís Companys, l’únic president democràtic assassinat de tota Europa per culpa de la Gestapo que el va lliurar als espanyols franquistes i els militars espanyols el varen afusellar pel sol fet d’haver estat President de Catalunya, digué que Catalunya estava sola i només ens tenia a nosaltres. Al nostre actual - i 129è President de Catalunya! M.H. Artur Mas - els governants espanyols el volen inhabilitar i fins i tot pot ser empresonat (volen repetir la història) pel sol fet de posar les urnes de votació democràtica.

Moltíssimes gràcies per la seva valenta i democràtica iniciativa política; creiem que és un fet inicial de justícia. Avui, gràcies a vostès ens sentim molt més acompanyats.

MOLTES GRÀCIES EN NOM DE TOTS ELS CATALANS QUE ASPIREM A SER TAN LLIURES COM VOSTÈS!

J.Manel Oronich i Miravet

Ex - Paer en Cap de Lleida
Ex - diputat al Parlament de Catalunya
 
 
© El Cas dels catalans (2024)
Lloc dissenyat per ser visualitzat amb navegadors d'última generació
Vrs 3.0