Anar al mdul «El Cas dels catalans» Anar al mdul «Tots a Westminster» Anar al mdul «Tothom a Esccia» Anar al mdul «Tothom a ustria» Anar al mdul «Tothom a Dinamarca» Anar al mdul «Documentals» Anar al mdul «Tothom a Irlanda» Anar al mdul «Llibres»
 Dissabte 24 de mar de 2018
CA EN  
El Cas dels catalans
Prmer per veure el men o directament als LEDs de dalt
Ja som 14.813 seguidors . Adheriu-vos-hi!
 

«The Case of the Catalans Consider'd» i «The Deplorable History of the Catalans» sn dos opuscles, escrits i publicats a Londres el 1714, d'especial rellevncia per condemnar la poltica dels representants del govern conservador que en aquell moment tenia el poder a Gran Bretanya la qual cosa significava una traci a les promeses fetes a la paraula dels plenipotenciaris catalans donada per la reina Anna d'Anglaterra en el Pacte de Gnova 1705.

Els opuscles posen de manifest la preocupaci i la indignaci al mateix temps de molts ciutadans anglesos per la poltica duta a terme pel seu govern i fan una crida als governants britnics a fer honor al comproms adquirit. Si no s aix, adverteixen, el mot catalans esdevindr sinnim de la deshonra anglesa.

Gaireb tres-cents anys ms tard, el 14 de juliol del 2010, catorze diputats britnics de diverses formacions poltiques presentaren una moci al Parlament de Westminster en qu declaraven que s'ha de permetre als residents de Catalunya el dret a determinar democrticament el seu propi futur. Curiosament, o no, entre els catorze diputats signants de la moci a favor dels drets dels catalans no n'hi havia cap del partit tory.

Les associacions Francesc de Castellv, Moviment civil 11 de setembre i Memorial 1714, van posar en marxa la campanya Tots a Westminster que entre els mesos de mar i maig del 2011 va recollir milers d'adhesions tant de particulars com dentitats arreu de Catalunya a un Manifest d'agrament als 14 diputats britnics. Aquestes adhesions es lliuraren al mateix Parlament de Westminster en un acte solemne el dissabte dia 13 de juny del 2011 pels representants de les tres entitats acompanyats dun nombrs grup de catalans.

Ms endavant, el dia 11 de setembre del 2012, el mateix diputat galls (Hywel Williams) que encapal la moci del 2010 en present una de nova a favor de la independncia de Catalunya. Tanmateix, uns mesos ms tard, el dia 28 de novembre, la diputada del SNP, Sandra White, amb el suport de vint-i-dos diputats ms, va presentar una moci al Parlament de Holyrood, a Edimburg, en defensa del dret del poble catal a la seva autodeterminaci. El 4 de juny del 2014 un altre nombrs grup de catalans lliur als diputats escocesos, al Parlament dEdimburg, un manifest dagrament en un acte molt emotiu que fu pals el sentiment compartit dels pobles catal i escocs i que compt amb la presenci (en nom de lAssociaci de Municipis per la Independncia) dels alcaldes de Ripoll, Jordi Munell, i de Sarri de Ter, Roger Torrent.

La campanya El cas dels catalans ha continuat el seu cam amb la realitzaci daltres accions com la visita efectuada a lAjuntament de Viena (a loctubre del 2014) amb el lliurament dun manifest recordatori de lacolliment que la ciutat va realitzar lany 1714 als catalans que sexiliaren, aix com lanada a la ciutat de lAlguer (per Sant Joan del 2014) amb sengles actes a lAjuntament, a la Delegaci de la Generalitat i a les seus dmnium Cultural i de lObra Cultural de lAlguer. Tamb shan realitzat nombrosos actes, conferncies i debats arreu dels Pasos Catalans.

Els impulsors de la campanya creiem cabdal treballar per la internacionalitzaci de la causa catalana, perqu es conegui arreu del planeta i puguem aix trobar laixopluc i el suport necessaris per a un futur lliure en que Catalunya sigui un poble ms entre els pobles lliures de la terra. Sortosament, a ms a ms del treball realitzat pels responsables de relacions exteriors de la Generalitat de Catalunya, hi ha la feina que efectuen nombroses entitats i agrupacions, des de lAssemblea Nacional Catalana al Collectiu Wilson. Lesfor de tots plegats est aconseguint que el procs catal sigui ja reconegut arreu i compti cada dia que passa amb ms complicitats.

Tamb s'ha anat treballant en la confecci de materials que complementin les actuacions de la campanya. En aquest sentit, a part de la reedici del llibre El cas dels catalans (en angls i catal) sha realitzat un documental, Catalunya prxim estat europeu independent, que sha enviat en versi en angls i en versions subtitulades en alemany, castell i francs a ms de 4.000 mitjans de comunicaci darreu del planeta, als cinc continents, des dAustrlia al Canad i des de Sud-frica a Noruega, passant per la Xina i el Jap, o Rssia i els Estats Units, amb un total de 205 pasos.

El 19 de maig del 2015 el Parlament dans (Folketinget) aprov una resoluci apostant pel dileg entre Catalunya i Espanya a instncia dels diputats de lAliana Roja-Verda (Enhedslisten), una resoluci histrica pel reconeixement dels drets dels catalans. El dia 12 de novembre del mateix any un grup de cinquanta catalans van ser rebuts al Parlament dans pel diputat Nicolaj Villumsen a qui es va fer lliurament dun manifest dagrament amb 20.000 adhesions.

El maig del 2016 s'edita el llibre Del Cas dels catalans al Cas de Catalunya a crrec de sis especialistes (Josep Cruanyes, Josep Ferrer, Jordi Miravet, Agust Soler, Xabier Strubell, Toni Strubell i prologat per Jaume Manel Oronich) sobre grans moments de la histria de Catalunya que mostren que durant tres-cents anys Catalunya no ha deixat de lluitar per les seves llibertats. Ledici es far a travs duna campanya de micro mecenatge.

Lany 2016 t una significaci especial en les relacions catalano-irlandeses a travs de la histria. Far 130 anys de lenviament del Missatge dadhesi al poble irlands al ler irlands Charles Stewart Parnell acompanyat de sis mil adhesions. Duna altra banda s el centenari de lAixecament de Pasqua (Poblacht na h Eireann) que fou brutalment reprimit per que, Tanmateix, signific linici de letapa final que port a la independncia dIrlanda lany 1921.

Aquests darrers anys shan intensificat les relacions entre els dos pasos amb la recepci al Parlament de Dublin de la delegaci de la Generalitat de Catalunya i del Diplocat, lany 2015 o lagermanament entre les ciutats de Barcelona i Dublin, aix com altres actes celebrats a Catalunya dels quals destaquem lhomenatge a lalcalde de Cork, Terence Mac Swiney, mort a la pres de Brixton lany 1920, organitzat per la Comissi de la Dignitat, que sefectu a la plaa de Catalunya de Barcelona. Lacte compt amb la presncia del seu nt, Cathal Brugha, tot rememorant lacte dhomenatge a Mac Swiney que li dedic el poble catal el 2 de novembre del 1920.

El dia 21 de setembre del 2016, a l'Audio Visual room del Parlament d'Irlanda (Oireachtas), a la ciutat de Dubln, amb lassistncia de representants dels diversos partits irlandesos, tingu lloc la recepci a un grup duna cinquantena de catalans representants de diferents mbits i institucions i darreu de les comarques catalanes que feren el lliurament del manifest Missatge al poble dIrlanda. A la recepci tamb hi assistiren una dotzena de membres de lAssemblea Nacional Catalana dIrlanda. El manifest fou lliurat en galic, angls i catal pel senador dERC, Josep Ruf, en nom dels vint mil adherits i que, tanmateix, compt amb ladhesi de destacades personalitats de lmbit poltic, social i cultural dels Pasos Catalans, amb el suport de Diplocat i de ms de cinc-centes entitats.

 
 
El Cas dels catalans (2018)
Lloc dissenyat per ser visualitzat amb navegadors d'ltima generaci
Vrs 3.0