Anar al mdul «El Cas dels catalans» Anar al mdul «Tots a Westminster» Anar al mdul «Tothom a Esccia» Anar al mdul «Tothom a ustria» Anar al mdul «Tothom a Dinamarca» Anar al mdul «Documentals» Anar al mdul «Tothom a Irlanda» Anar al mdul «Llibres»
 Dissabte 24 de mar de 2018
CA EN  
El Cas dels catalans
Prmer per veure el men o directament als LEDs de dalt
Ja som 14.813 seguidors . Adheriu-vos-hi!
 
Textos
Llurs reiterats juraments de lleialtat a l'actual emperador han estat acceptats com a senyals obedients de fidelitat. Com s possible, doncs, que ara siguin rebels? Per temerria que sembli aquesta resoluci (de resistir), s'ha d'admetre que s magnfica i heroica. Quina importncia t la vida quan no hi ha llibertat? Llurs avantpassats els van llegar sencers llurs privilegis de fa segles. s que ara han de renunciar-hi deshonorablement, i han de deixar darrere d'ells una raa d'esclaus? No; prefereixen morir tots; o la mort o la llibertat, aix s llur decidida elecci (requisitria The Case of the Catalans Considered del 1714, a Anglaterra).
Michael Strubell, Consideraci del cas dels catalans (Edicions Curial)
s ridcul pensar que els nostres ministres siguin guardians tan ineptes de l'honor de la nostra naci; vam tenir en les nostres mans el poder d'imposar qualsevol condici que volgussim. Abandonarem un poble fidel, l'nic crim del qual consisteix a haver-se adherit a nosaltres? No seria la seva sang un monument etern a la nostra crueltat? Tot aix toca el cor de tot ciutad britnic geners quan considera el cas dels catalans. El mot catalans, no ser sinnim de la nostra deshonra?.
Michael Strubell, Consideraci del cas dels catalans (Edicions Curial)
Me parece que para abatir por cuantas partes se pueda las esperanzas malignas de estos naturales, ser conveniente que se haga un acto pblico y solemne de abolicin de todos los privilegios de esta ciudad y Principado para que se cancelen, borren y quemen y que no quede memoria de ellos (Marqus de Castel Rodrigo, 1715).
Josep M. Torras i Rib, Felip V contra Catalunya (Rafael Dalmau, Editor)
"Segons el Comte de Montemar, l'acte simblic d'aquesta abolici pblica i solemne dels privilegis i constitucions havia de fer-se de manera ostentosa, perqu 'los catalanes son ydlatras de sus privilegios, con unos visos de Repblica'".
Josep M. Torras i Rib, Felip V contra Catalunya (Rafael Dalmau, Editor)
"Altres actuacions de les autoritats borbniques caldria situar-les ms genunament entre els atributs del dret de conquesta. El 15 de setembre de 1714 el marqus de Guerchy, governador de Barcelona, orden la confiscaci de tots els estendards que poguessin simbolitzar l'esperit de la resistncia, els quals foren tramesos a Madrid com a bot de guerra i com a senyal irrefutable de la derrota de Catalunya: el pend de Santa Eullia, les banderes de tots els regiments que havien intervingut en la defensa, els estendards de la Coronela, etc. Tamb cal inscriure en aquesta mateixa lgica del sotmetiment militar i exemplificaci pblica de les armes borbniques l'ordre del mariscal duc de Berwick d'enderrocar el monument conegut amb el nom de Pirmide de la Concepci, que havia estat erigit a la plaa del Born que es la principal y de ms concurso de esta ziudad, en memria de la derrota experimentada per l'exrcit francs durant el setge de l'any 1706."
Felip V contra Catalunya, p.323,324, Rafael Dalmau editor Josep M.Torras i Rib
"Els catalans saben molt b quin s el tractament que els cal esperar si cauen en poder del rei Felip. s per aix que estan desesperats; i tot i que les seves tropes al camp sn derrotades arreu i que Barcelona est assetjada, continuen decidits a resistir a tota ultrana i a morir abans de sotmetre's. Aquest s l'ltim remei per als seus mals i se l'estimen ms que no pas la misericrdia del monarca. La sort de Xtiva s el pitjor que han de tmer; i tot que llur ciutat fos arrasada i tota la raa catalana exterminada, i que Felip erigs monuments per a commemorar llur desfeta amb inscripcions que els calumniaven amb l'estigma de rebelli, la histria, aix no obstant, no deixar de fer menci honorfica de la ferma resoluci d'aquest poble auda."
Consideraci del cas dels catalans, 9.65,67. Curial Edicions Catalanes Michael B. Strubell
 
 
El Cas dels catalans (2018)
Lloc dissenyat per ser visualitzat amb navegadors d'ltima generaci
Vrs 3.0